Diables

El grup de diables s’encarreguen dels actes de foc. Compta amb el cap de diables que centralitza les tasques del grup amb la resta de grups de la colla i te dos caps més que son els caps de material (encarregats dels estris i vestimentes) i els caps de piro (encarregats de la gestio del material pirotecnic).

Les tasques del grup de diables consisteixen en:

 • Fer el manteniment dels estris i les vestimentes.
 • Gestionar la pirotècnia
 • Assajar figures i crear-ne de noves
 • Assajar la coordinació del grup

La Indumetaria

La indumentària dels diables està formada per:

 • Casc amb banyes amb els símbols pintats als costats.
 • Mocador de protecció a la cara
 • Capa llarga de cotó 100% de color negre amb la calavera sentinella, muscleres de protecció a les espatlles i banda vermella (aquest detall és tret de les bruixes del nord per ser les nostres padrines)
 • Granota de cotó 100% de color negre amb faixa a la cintura de color vermell
 • Guants de protecció

 

Els estris

En les actuacions fan servir diferents elements:

Forques

La primera va ser construïda l’any 2006, just l’any que la colla va néixer i encara surt avui dia als correfocs. Va ser el primer estri que la colla va fabricar.
Les «Forques» dels sentinelles que utilitzem per cremar la piro són en realitat llances. Estan dissenyades per enfrontar-se a l’Arkëmis a distància i la seva forma està inspirada en el logotip de la calavera Sentinella. Cada una té gravat a foc el nom del Sentinella. Cada llança te 3 punts de càrrega i només els sortidors porten pinça.

 • Carretilles rotatives: Una pinça metàl·lica agafa les carretilles (carretilles sense anella)
 • Carretilles verticals: Un sistema de bloqueig sosté la carretilla fixe en vertical (carretilles sense anella)
 • Sortidors i elements grans: A la varilla gran vertical es carregen els sortidors o elements més grans i es fixen amb una pinça.

El Trotët

És el ceptrot petit. Va ser el primer que va crear la colla i es va treure per primer cop l’any 2008. Consisteix en una roda que té 10 punts de foc, una part fixe central amb 4 punts de foc i 2 més fixes sota la roda. Es sol utilitzar per petites figures i pel ritual de bateig dels nous membres de la colla. El sostenen entre dos diables.

El Tröt

És el ceptrot Gran de la colla. Va ser el segon que es va construir i es va inaugurar l’any 2009. Consisteix en una roda externa amb 24 punts de foc, una roda interna amb 12 punts de foc i un suport central fixe amb 5 punts de foc. El sostenen entre dos diables i té unes potes ancorades amb cadenes per poder-ho sostenir en vertical.
El Tröt s’utilitza per acabar els correfocs o en lluïments. S’encén en 4 fases:

 • Fase 1 – «El ritual»: Els diables encenen sortidors Lliça que comencen amb llum blanca. Es dirigeixen a on és el Tröt i el rodegen apuntant al cel. Quan els sortidors canvien a color vermell, tots apunten al Tröt mantenint la posició. Quan el vermell s’acaba, els sortidors comencen a tirar foc de titani encenent el Tröt.
 • Fase 2 – «Inici de la rotació»: Impulsat per la primera tanda de sortidors, les rodes comencen a girar amb 58 carretilles creant una gran bola de foc.
 • Fase 3 – «Obertura»: Acabada la tronada de totes les carretills entra en joc la segona tanda de sortidors que dóna el segon impuls a les rodes a la vegada que s’encenen 4 sortidors sant Llorenç fent un paraigua de foc de 18m de diàmetre acompanyats amb 2 sortidors de cracker.
 • Fase 4 – «Pluja de foc»: Acabada la segona fase 4 volcanets disparen boles de colors i cracker donant el punt final a la figura.

És la figura més espectacular de la colla.

Tallacames

És un estri semblant a una escombra gran amb rodes. Tira foc arran de terra i té 8 punts de foc. Disposa d’un tirador que permet al portador obrir i tancar el foc mentre es mou de forma que el foc s’obre o és concentra a un punt central. És útil per trencar barreres. (I tant que passarem jejeje)

Pöpen

És un ceptrot portàtil fet a partir de 4 forques. Es va crear l’any 2014. El porta un sòl diables i té 6 punts de foc. Normalment es treu amb 12 carretilles carregades periòdicament per donar un punt de més intensitat de foc als correfocs.