Els inicis

La colla de diables va néixer el 16 de setembre del 2005, a la primera reunió oficial que es va fer a la sala nº4 del casal Cívic Rogelio Soto. Els membres fundadors van ser un grup de joves que pertanyien a la Plataforma de joves del sector sud i que van arrencar diversos projectes, entre ells, el de la colla i el de l’esplai Espurna (posteriorment Esplai Trastuc).

El projecte va començar sota la cobertura de la Plataforma de joves i no va ser fins al 2008 que la colla va esdevenir entitat pròpia i va caminar autonomament.

Quan es va fundar, es va voler fer alguna cosa innovadora, ja que es tenia l’oportunitat de crear una entitat des de zero i es va pensar a desenvolupar una història de fantasia i fer que la participació en els correfocs sigues un pèl diferent pels espectadors. Així que es va fer la Llegenda dels Sentinelles d’Arkëmis i es va construir tota la colla al voltant d’aquesta història. Tot un món amb la seva pròpia escriptura, noms, organització i motiu de ser.

Normalment als correfocs, els participants ballen amb els diables/bruixes sota el foc. Nosaltres vam voler que els participants estiguin sota el foc colze a colze amb els diables mentre s’enfronten a una gran bèstia desbocada a la qual s’ha de reconduir pel recorregut establert. Fent al públic partícip de tot un ritual de despertada de la bèstia, persecucions pels carrers i l’enfrontament final per adormir-la de nou.

Volíem submergir als participants en aquest món.

Fins al moment, hem arribat fins a la construcció del gran bruixot infernal Mörth, imprescindible per poder trobar l’Ärkemis i conjurar els rituals. Seguim en la seva recerca però primer necessitem un local més gran o adequar el que tenim.

Curiositats de la Història de la colla

Partint d’aquests inicis, la colla va fer el seu primer correfoc l’any 2006 al barri d’Espronceda de Sabadell, sent batejats per les Bruixes del Nord de Sabadell, les nostres padrines. Als seus inicis, la colla, va treballar molt els espectacles amb malabars de foc. De mica en mica, a mesura que la colla creixia i tenia la capacitat d’adquirir més material, l’activitat principal es va anar traslladant als correfocs i batucades.

L’entitat va treballar (i treballa) molt estretament en xarxa amb les altres entitats del barri del sector sud i col·labora estretament a les festes majors i altres actes conjunts com la rua de l’ambaixador reial, castanyada….

La primera forca (llança) es va construir l’any 2005 i avui dia encara surt als correfocs.

EL carro es va construir l’any 2006 abans de la primera actuació i va durar fins a l’estiu de 2017, quan es va construir el nou carro.

El primer ceptrot es va fabricar l’any 2007 (Trotët) i el segon l’any 2008 (Tröt)

La colla es va incorporar a la coordinadora de foc de Sabadell per primer cop l’any 2008 i el seu primer cercavila infernal de Sabadell va ser el 2009 on va sortir com una colla més de la ciutat.

A l’estiu de 2016 la colla va celebrar la seva diada dels 10 anys i vam ser acompanyats per la colla de diables de la Creu alta (Colla agermanada), les bruixes del Nord (les nostres padrines) i el ball de diables de Cornella. Es va fer una batucada conjunta, un correfoc conjunt de 4 colles impressionant i un gran sopar de germanor abans de la festa.

L’any 2017 es va construir i federar la primera bèstia de la colla, el gran bruixot infernal «Mörth«. Un dels personatges principals de la llegenda. (Teniu més info aquí)